LINSSIPUTKET

Linssiputki on peilikaukoputkeen verrattuna optisesti tarkempi laite. Linssiputkissa on usein lähes virheetön kuva ja suuri näkökenttä, jonka ansiosta suuriakin galakseja voi havaita kerralla. Linssiputket soveltuvat erinomaisesti tähtitaivaan valokuvaamisen ja katselun lisäksi myös tavanomaiseen valokuvaamiseen ja esimerkiksi luonnon tarkkailuun.

Linssin optisena ongelmana on se, että eri valon aallonpituudet eivät taitu samalla tavalla tarkentimessa. Tästä aiheutuu ns. värivirhe, jota on pystytty kuitenkin korjaamaan huomattavasti käyttämällä erilaisia lasilaatuja.

Hinnaltaan linssiputket ovat yleensä peiliputkia kalliimpia.


PEILIPUTKI ELI NS. NEWTON-KAUKOPUTKI


Isaac Newtonin alunperin keksimän peilikaukoputken toimintaperiaate on valoa keräävä putki, josta sen pohjalla oleva peili heijastaa valon apupeilin avulla okulaariin. Okulaarin tarkentimessa katsoja tarkentaa valonsäteet silmässään tarkasti näkyväksi kuvaksi.

Kaikki putkeen suuntautunut valo ei kuitenkaan päädy havaitsijan silmään, sillä peili imee osan valosta. Lisäksi peiliputkessa oleva apupeili peittää osan putken pohjalla olevan peilin pinnasta ja tästä syntyy valon häviötä hieman lisää.

Peiliputket ovat yleensä huomattavasti linssiputkia edullisempia valmistaa. Tämä toisaalta johtaa siihen, että niistä on mahdollista valmistaa suurempi kokoisia ja siten enemmän valoa kerääviä laitteita, jolloin himmeämpien kohteiden katselu ja valokuvaaminen edelleen helpottuvat.

MUUT PUTKET

Aikojen saatossa ovat peili-, ja linssikaukoputket saaneet monia erilaisia optisia variaatioita, joissa molempien parhaita puolia on pyritty yhdistämään. Yhdistelmissä on useimmiten käytössä peilikaukoputken peilipinta ja sitä jollakin tapaa optisesti korjaava linssi. Tunnetuimpia näistä harrastajien käyttämistä yhdistelmistä ovat ehkä Schmidt-Cassegrain-, ja Maksutov-Cassegrain -putket, jotka ovat hinta/laatusuhteeltaan erinomaisia harrastusvälineitä.


Näillä putkilla on mahdollisuus saada pienestä fyysisestä koosta huolimatta suuria suurennuksia. Mikäli ne on varustettu polttovälinlyhentäjällä ja hyvällä seurantajalustalla, ovat ne erinomaisia syväntaivaan kohteiden kuvaamiseen. Barlowilla varustettuina ne taas tuovat aurinkokuntamme kohteet suorastaan silmille ja näiden putkityyppien yhtenä vahvuutena onkin havaintojen tekeminen aurinkokunnasta.